Μαγειρική

Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα μαθήματα μαγειρικής αποτελούν μαθήματα για μια ζωή. Η μαγειρική αποτελεί μία από τις πιο δημιουργικές και χρήσιμες εμπειρίες στη ζωή ενός ανθρώπου.

 

Στην Κιβωτό της Σοφίας μας ενδιαφέρει πολύ η παρασκευή υγιεινών φαγητών και γλυκών ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά σωστές διατροφικές συνήθειες. Για αυτό οι συνταγές μας εντάσσουν  τα φρούτα, τα λαχανικά , το μέλι, το αυγό, το γάλα, τροφές δηλαδή που είναι ποιοτικές και υγιεινές. Μέσα από τη μαγειρική διδάσκουμε στα παιδιά τους σωστούς κανόνες υγιεινής στην κουζίνα (πλύσιμο χεριών, μαζεμένα μαλλιά για τα κορίτσια και χρήση γαντιών) και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στο τραπέζι.

Τα παιδιά μαθαίνουν να μαγειρεύουν και να δημιουργούν φαγητά και γλυκά από πρώτες ύλες, τις οποίες ενδείκνυται να χρησιμοποιούν σε αυτή την ηλικία, καθώς είναι υλικά που χρησιμοποιούν και που πρέπει να περιλαμβάνουν καθημερινά στη διατροφή τους.

 

Τα παιδιά μέσα από βιωματικά εργαστήρια μάθησης έχουν την δυνατότητα να μάθουν να θρέφονται σωστά και ισορροπημένα. Συγκεκριμένα, στόχος μας είναι τα παιδιά να μάθουν μέσα από τις αισθήσεις τους (αφή, όσφρηση, όραση και γεύση):

  • να χρησιμοποιούν σωστά τις πρώτες ύλες,
  • να γνωρίζουν την όψη και την προέλευση των υλικών,
  • να ασκούν τη λεπτή τους κινητικότητα,
  • να αναπτύσσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία μέσω ομαδο-συνεργατικής διδασκαλίας,
  • να αναπτύσσουν τη φαντασία και τη σκέψη τους,
  • να μαγειρεύουν , να ζυμώνουν, να ανακατεύουν, να μετρούν ποσότητες και να ομογενοποιούν μείγματα και
  • να είναι οργανωμένα και να ετοιμάζουν τα υλικά για την παρασκευή της συνταγής.

Στη μαγειρική εμπλέκονται γνωστικά αντικείμενα όπως:

1) η γλώσσα με την ανάπτυξη του προφορικού λόγου, έκφρασης ιδεών και σκέψης,

2) τα μαθηματικά, με τη μέτρηση ποσοτήτων, τη μέτρηση και σειροθέτηση των υλικών και χρόνους ψησίματος και

3) δημιουργική έκφραση αφού μας ενδιαφέρει η ελκυστική εμφάνιση ενός πιάτου.

Τέλος, η ενασχόληση με τη μαγειρική βοηθάει τα παιδιά να αρχίσουν να εκτιμούν ένα καλό και υγιεινό γεύμα, καθώς υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υγιή άτομα επιλέγοντας προσεκτικά τα προϊόντα διατροφής τους.